Skip to content

Bilddatabasen

Vi ser fram emot kommunens snara hantering angående dataserverns tillkomst. Just nu arbetar vi endast lokalt med att föra in uppgifter på personer och händelser. Vi behöver hela tiden hjälp med att identifiera personer på gamla fotografier. Innan vi kommer ut på nätet – kom gärna in till oss och sök i databasen.

Den  9 april 2014 deltog vi vid ett föredrag på Länsarvet i Örebro angående Bygdeband. Styrelsen beslutade efter information om föredraget, att vi skall ansluta oss till Bygdeband snarast möjligt och tillgängliggöra vårt material på nätet via den kanalen.

I början av oktober 2014 har vi börjat bekanta oss lite med nya Bygdeband genom att lägga in några platser och bilder. Fortsättning följer…

Den 27 november deltog vi i en givande kurs för användare av bygdeband anordnad i Örebro och efter lite mera eget arbete, tror vi att vi skall kunna förmedla kunskap vidare till flera intresserade medarbetare i föreningen. Tack till Griggus Per Norberg och Back Lena Holm för en trevlig och lärorik kursdag!

Hör gärna av dig till oss om du vill hjälpa till med inmatning i bygdeband.

Vi planerar starta en studiecirkel för nya användare av Bygdeband i februari 2015 med max åtta deltagare. Vi tar tacksamt emot anmälan om intresse senast sista veckan i januari.

Glädjande stort intresse för studiecirkeln. Vi startar cirkeln tisdagen den 3 februari och fortsätter tillsvidare varje tisdag framöver. Den 24 februari hade vi den tredje träffen i cirkeln och lärde oss koppla bilderna till en plats. Vi är nu 10 stycken som hjälps åt med arbetet i Bygdeband.

Tack vare energiska och noggranna medarbetare har vi lyckats ladda upp och dokumentera drygt 3000 bilder vid sista träffen den 5 maj, före sommaruppehållet. Under sommaren kommer deltagarna att ladda upp bilder sporadisk och vi räknar med att starta upp cirkeln igen i september, för att gå igenom bilderna systematiskt.

Inför säsongsavslutningen den 1 december, efter 14 veckors arbete under hösten, finns nu mer än 8000 bilder uppladdade och dokumenterade – en fantastisk insats av våra medarbetare.

Vi planerar för en ny cirkelstart i februari 2016, nya medarbetare med en viss datavana är välkomna.

Under våren 2016 har vi träffats under 18 veckor och gått igenom de senaste upplagda bilderna, med justeringar och kompletteringar. Vid avslutningen för säsongen fanns c:a 13000 bilder uppladdade till Bygdeband.

Vi räknar med att fortsätta studiecirkeln i höst, med start den 30 augusti.

I månadsskiftet september-oktober 2016 är alla inskannade utvalda bilder uppladdade till bygdeband (c:a 14500 bilder) och vi har börjat skanna negativalbum.

Samtidigt övergår vi till att dokumentera bilderna digitalt, istället för att använda pappersblanketter. Vi har tagit fram en digital blankett, anpassad efter inmatningen till Bygdeband, som vi tror kommer att göra arbetet smidigare. Vi slipper även utrymmeskrävande pappersstinna pärmar och minskar vår miljöpåverkan.

Under våren 2017 har vi träffats under 19 veckor och gått igenom de senaste upplagda bilderna, med justeringar och kompletteringar. Vi har även gått igenom tidigare inlagda bilder med rättningar och kompletteringar. Vi har med glädje sett att många har hittat till våra bilder och särskilt glädjande är att flera studerande vid högskolor och universitet hör av sig och är intresserade av bilderna. Vid avslutningen för säsongen, den 23 maj fanns c:a 16000 bilder uppladdade till Bygdeband.

Vi räknar med att starta Bygdebandscirkeln igen i början av september.

Här kommer vi att försöka ha aktuell information om bilddatabasen.

 • Bygdebandscirkel

  Bygdebandscirkel
 • Tandla¨karna_i_Degerfors
 • Jacobsson-Buss
 • Emperi
 • Johanssonbygg
 • coopextra
 • ica-degerfors
 • KD_Solskydd

  KD_Solskydd
 • DfsByggen

  DfsByggen
 • Degerfors Kommun

  Degerfors Kommun
 • allson

  allson
 • 1carab

  1carab
 • logo vux

  logo vux